O alimentație sănătoasă – Partea a II –a
Capra cu 3 iezi, varianta modernă
Capra se pregătește să plece în pădure, să adune hrană. Îi cheamă la ea pe cei 3 iezi:
-Vedeți, eu plec în pădure, să adun mâncare! Cât voi fi eu plecată, să nu deschideți ușa nimănui, decât mie. Ca să fiți siguri că sunt eu, o să vă dau o parola: “Sug lapte!”.
Lupul ascultase la ușă, auzise chestia cu parola. Capra pleacă, vine lupul, bate la ușă.
– Cine-i? Întreabă iezii.
– Mama.
– Dă parola!
– Sug … ! Atât apucase lupul să înțeleagă. Dar ce ar putea suge niște iezi? Numai lapte ar putea fi.
– Sug lapte! Spune lupul, sigur pe el.
– Consuma soia, noi ne-am pus vizor la ușă!
Punctul 2 (porunca 2), de ce nu bea guru lapte – Pentru că laptele este cancerigen.
Un studiu efectuat în China, condus de un specialist în nutriție, a concluzionat că principala proteină din lapte, cazeina, este răspunzătoare de aparitia și dezvoltarea cancerului. Experimentele au durat mai mulți ani. Păi, era destul de greu să faca niște analize instant, ținând cont că au avut de convins atâția chinezi să participle la aceste experimente, în care bieții oameni erau bătuți cu intensitate diferită, până recunoșteau că au băut lapte. Dar cercetatorul a uitat să ne spună ca punea arsenic în lapte, la lotul care consuma lapte preparat. Ca rezultat al studiului, doar nu era să ne spună că acei mărunței au murit otraviți. Alt lot era hrănit cu lăptișor de matcă. Dar trebuiau să suga ei de la regina albinelor, iar aceasta se gâdila și îi mai înțepa … Până când aceștia rămâneau țepeni. Din cauza cancerului, oficial.
– În cadrul experimentelor au fost folosiți șobolani
Foarte relevant, domnule doctor! Bieții de ei șobolani, să li se dea “proteina animală”. Oare ce proteină li s-a servit la cina, să nu le pice greu la stomac? Mă întreb, deoarece și mie, dacă mi s-ar da toata ziua să mănânc doar carne de dihor, cred că m-aș îmbolnăvi de orice. Ideea domnului doctor este să nu mai mâncăm carne, doar produse vegetale.
Hai să vedem cum ar putea fi, nu cred că nu ne-am putea adapta, deși omul este o specie omnivoră.
Mă duc cu soția la un restaurant, este o ocazie deosebită, trebuie să o impresionez. Ne așezăm la masă, vine ospătarul, ne arată meniul. Văd acolo doar chestii banale, cu tot felul de ciudățenii marine, vită Wagyu, limbă de prepeliță, cu niște ouă negre de pește. Nu, eu trebuie să-mi impresionez soția cu preparate vegetale. Îi fac semn ospătarului, iar cu siguranța omului umblat prin lume și știe ce vrea, îi solicit acestuia:
– Două fripturi de soia, cu garnitură din sfeclă roșie. Dar atenție, sfecla să fie curațată de pigmenții antocianici, care dau culoarea, deoarece specialistul mediului online spune că acești pigmenți sunt dăunători! Adică pică greu la stomac? Uf, mă gândesc eu, nu era mai bine o salată din sfeclă furajeră, fără atâția coloranți?
– Doriți să vă aduc și băuturi?
– Desigur! În niciun caz nu vreau lapte! Aș dori un vin spumant din boabe de chia, învechit în butoaie din lemn de trandafir. Chia, dar și trandafirii, trebuie să fie crescuți în camere speciale, astfel ca nicio gânganie să nu aibă contact cu ele, să degradeze produsul cu proteine animale.
– Am notat. Permiteți-mi să vă spun, atâta rafinament nu am mai văzut niciodată la clienții noștri. De regulă, ei comandă spanac, morcovi, broccoli și alte chestii din acestea. Unii mai necitiți comandă produse din carne, urâtanii din acelea marine, cărora le mai rămân ochii și se uită la tine cum le mănânci.
Ospatarul pleacă, dar îl auzim cum ne laudă cu voce înceată:
– Doamne, mare e grădina ta!
Autor
Octavian Moldovan – Satiră-