O alimentație sănatoasă -Partea I

Zilele trecute merg pe pietonal, la una dintre terasele de acolo, să beau o cafea. Vine ospătarița, o tipă foarte înzestrată de natură, îi spun că vreau o cafea. Ea, foarte amabilă, scoțând pieptul în față, mă întreabă:

-Vreți lapte la cafea?

Eu, foarte încurcat, nu știam la ce fel de lapte să mă aștept. O fi din cel de vacă, pe care unii îl  folosesc în astfel de combinații? Sau, mă gândeam eu, ea o fi citit recomandările unui popular nutriționist, care nu ne recomandă laptele altei specii?

-Nu, mulțumesc!

În felul acesta am ieșit din încurcătură, dar și cu o posibilă pierdere a spectacolului. Făcând asta, mi-am adus aminte de recomandările unui  guru din mediul online, în 10 puncte, prin care ne spune de ce el nu mai bea lapte. Acum stau și mă gândesc dacă eu reușesc să respect aceste porunci.

Punctul 1 (porunca 1) – Laptele este doar pentru sugari.

Aoleu, ce păcat am făcut până acum, la cât lapte am băut. Acum înțeleg de ce majoritatea oamenilor stau pe terase, bând bere. Păi, cum ar fi fost ca după un meci de fotbal, fanii să se adune pe terase și să bea cu toții lapte? Nu dă bine la imagine, doar nu sunt sugari.

  • Omul e singura ființă care bea laptele altui mamifer.

Bine că știu acum, să nu mai beau lapte, decât acela al unei femei. O să caut pe internet brânză de Brie, din lapte de femeie, este posibil să găsesc la magazinele cu fițe. Dar ce o să le spun pisicilor mele de acasă? Gata, nu mai au voie să bea lapte de vacă, ele nu au știut până acum că sunt ființe atipice, că au băut laptele altei specii. O să le caut și lor pe internet produse lactate, dar din lapte de pisică. Sigur găsesc brânză proaspătă, iaurt cu aromă de șoricei, lapte degresat, toate de pisică. Cât de ignorant am putut să fiu până acum?

  • Este de-a dreptul nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic ca bebelușii.

Acum m-ai luminat, maestre! Dacă nu este firesc, nu o să mai beau lăptic. Dacă o să văd pe cineva că o face, o să-i spun că nu este om în toată firea, să se ascundă în baie, ca atunci când era adolescent și trăgea câte o țigară, să nu îl vadă cineva că bea lapte.

  • Laptele este greu digerabil și, deci, total nepotrivit consumului de către oamenii adulți.

Vedeți, încă un motiv pentru care trebuie să bem vin, bere sau alte lichide, dar în niciun caz laptele altor specii.

Îmi închipui niște scene din primii ani ai omenirii.

Varianta biblică:

-Fă, Evo, este ora prânzului, adu-mi ceva de mâncare!

-Ce ai dori să manânci, dragul meu Adam?

-Păi, niște linte uscată, să aibă aport de proteine. O salată de  leurdă, să ajute la digestie și să nu fac limbrici. La desert, să-mi aduci mango, pentru aport de vitamine și săruri minerale. Vezi, să nu iei vreun măr, acolo s-a pitit un șarpe și a contaminat fructele cu proteine animale!

Varianta evoluționistă:

Ion și Măria stăteau la soare, lihniți de foame. La un moment dat, Ion îi spune consoartei:

-Mărie, aș mânca ceva, dar nu avem ce. Caută prin zonă, să vezi dacă s-au copt arahidele. Dacă nu, tragi o fugă până în Brazilia, să-mi aduci nuci caju. Dacă nici acolo nu găsești de mâncare, mâncăm ca și până acum, niște scoarță de copaci. Dar atenție, Mărie, să nu te atingi de mâncare de origine animală, doar suntem oameni evoluați!

 

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost ignoranți, ei au domesticit vacile, caprele, alte animale de la care ei consumau lapte. Păi nu se mai poate așa ceva, de acum suntem avertizați, așa că vom mânca sănătos!

 

-Domnișoară, vă rog! Aș dori, totuși, un lapte la cafea, dar să fie lapte uman, să aibă un adaos de lactază, să mă ajute să-l diger.

    Autor

Octavian Moldovan                                                                                                                                                                 -satiră-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *