Zilele trecute citeam despre o tanară, vedetă în devenire, despre preferințe, modelul în carieră. Mâncare preferată: sushi.  În următoarea zi este prezentată o altă mică vedetă, care preferă aceeași mâncare: sushi. Înca o zi, altă steluță, dar care mănancă paste. Următoarea zi, o altă tânară, aceeași preferință: sushi.

-“Măi, să fie, îmi spun eu, tinerele acestea nu mai știu ce este o costiță de miel la grătar, momițe de vițel prăjite, o ceafă de porc, o rață cu varză.”

Știu ce este sushi, am văzut prin filmele asiatice că se mai mănânca uneori asemenea preparate. Pește crud, ce gusturi au unii … Totuși, ca să mă documentez, consult cu un motor de căutare online: “Sushi este un preparat originar din Asia de Sud-Est, cunoscut ca nare-zushi, depozitat în orez fermentat. Peștele folosit pentru prepararea sushi-ului trebuie să fie proaspăt și de o foarte bună calitate. Aspectul, mirosul și consistenta cărnii sunt principalele criterii folosite la alegerea peștelui pentru sushi.”.

-“Bătrîne, îmi spun eu, ești depășit rău! Tineretul din ziua de astăzi mănâncă sushi, iar tu bagi în tine meniul zilei, o costiță la grătar doar la ocazii speciale, iar niște paste carbonara doar ocazional.”

Trebuie să văd ce este cu acest fenomen, de se mănâncă atâta sushi, într-o țară în care ne-am obișnuit cu sarmalele, cu o mămăligă cu brânză, cu un carnaț de porc. Pentru că tot suntem în mediul online, o contactez pe una dintre tinerele vedete, să văd și eu cum este cu aceste noi preferințe culinare.

-Bună, Agripina! Eu sunt un fan al activitații pe care o practici tu, am citit zilele trecute prezentarea ta. Am văzut că voi, tineretul, aveți acum o preferintă culinară: sushi. Îmi poți spune, te rog, de unde vine apetitul pentru acest preparat?

-Buna ziua! Înca din copilărie, noi aveam acasă la prânz suși. Totul a pornit de la tata, care este muncitor in constructii. Odata a fost la Sușiava, trebuia sa stea acolo mai multe zile.

-Vrei sa spui Suceava?

-Da, da, Sușiava. Mama i-a pus cu el niste suși, voi ii spuneti slană, sau în sudul țării i se mai spune șuncă. Păi dacă tot era in Sușiava, când discuta cu mama la telefon, ca să codifice mesajul, doar nu era să spună că a mâncat la prânz slană cu ceapă. Îl auzeau colegii, ce naiba, îi spunea mamei ca a mancat suși. După ce a revenit acasă, meniul nostru de la prânz se numea suși. Cateodată înlocuiam ceapa cu usturoiul, să creadă lumea că am mâncat carnați, atunci când râgâiam.

-“Aoleu, mă gândesc, cum s-ar fi numit preparatul dacă tatăl ei mergea în Spermezeu sau în Măciuca?”.

-Ingenios! Dar care era meniul la micul dejun și la cină?

-Dimineața mâncam caviar …

-Un moment, te rog, era cumva Almas Caviar?

-Nu, noi serveam la micul dejun Petriș Caviar. Tot tata a fost inițiatorul acestei rețete. El mergea la pescuit la Petriș, prindea câte un crap care avea icre. Mama le amesteca pe acestea cu puțină ceapă și cu multă margarină. Acest caviar îl ungeam pe cate un covrig Bagel.

-Vai de mine, vă permiteați să vă cumparați covrigi Bagel pentru micul dejun?

-Nu erau scumpi, 10 lei o pungă mare. Mama ne spunea “bagă-l în tine!”, de aceea noi le spunem covrigi Bagel. Apoi consumam câte o cană de ceai alb.

-Ceai alb? Nu am auzit pâna acum. Eu știam de ceaiul verde, ceaiul negru.

-Acest ceai alb este tot o rețetă proprie. Se pune apa la fiert, se așteaptă până dă un clocot. Apoi se caută ceaiul, nu avem ceai verde sau ceai negru, așa că se oprește aragazul și se toarnă ceaiul alb în căni. Se servește fierbinte.

-Interesant! Iar la cină ce mâncare preferată aveați?

-La cină noi mâncam trufe albe …

-Așteaptă un moment, te rog! Vrei să spui că voi mâncați la cină trufe albe italienești Alba?

-Nu am mâncat din Alba, dar le culegem din pădurea de lânga noi. Sunt acei bureți albi, picanți, pe care îi prăjești ușor pe plita sobei. La fel ca și cu suși, cum să spunem că am măncat bureți albi, nu? Noi mâncam trufe albe. După acestea, măcar, nu râgâim a ceapă.

-Agripina, iți mulțumesc mult că m-ai luminat! Tu ai niște preferințe culinare deosebite. Aș avea o ultimă întrebare: care este cartea ta preferată?

-Făra să stau mult pe gânduri, aceasta este popa de treflă.

-Mulțumesc mult, iți doresc succes la turneul care se apropie, iți doresc success în carieră!

      Autor

 Octavian Moldovan

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *