Bătrânul Pandele Agaparian își văzuse visul cu ochii, a fost numit director al televiziunii Biruință, în prag de pensionare. El trebuia să profite de situație, cât mai putea, așa că avea nevoie de o secretară tânără, care să-l ajute în diversele treburi pe care le avea de făcut. Avea nevoie de o femeie tânără, plină de energie. Aceasta mai trebuia să fie înțeleaptă, pricepută în ceea ce face. Trebuia să fie atent la anunțul de angajare, să poată selecta persoana potrivita, așa că a trimis spre publicare în ziar următorul text:
„Televiziunea Biruință angajează secretară. Cerințele pentru concurs:
-persoană tânără, energică;
-studii superioare în domeniul filosofie;
-vechime în munca de minim 3 ani. Concursul va consta într-un examen oral.”
Ziua concursului, dom’ Pandele trebuia să se implice direct, să selecteze el candidații, să-și aleagă secretara perfectă. În antecameră așteptau o mulțime de candidate, îmbrăcate cu ce aveau ele mai bun pentru acest examen, adică niste bluze cu decolteuri generoase, fuste noi, dar pentru care nu au avut material suficient, să le facă întregi. Dar să nu uitam, era un examen oral, așa că trebuiau să impresioneze în orice fel.
În biroul unde se susținea examenul intră prima candidată. Ea este o tipă scundă, la vreo 35 de ani, să tot fi avut vreo 100 de kilograme, dar mergea cu pieptul înainte, să-și accentueze calitățile. Nu este cea care vă fi angajată.
-Vă rog, ce îmi puteți spune despre studii, vechimea în munca?
-Mă numesc Filofteia Apostoleanu, am studiat la Harvard University, iar de la absolvire am lucrat că manager la Bingo Cucuieți, timp de 3 ani.
-Mulțumesc, pentru aceasta descriere detaliata, aveți un CV impresionant! Ținem legătură, vă vom suna noi.
A doua candidată, o tânără înalta, slabă, îmbrăcată cu o bluziță transparentă, prin care i se vedea acordeonul. Nici ea nu poate fi, secretara nu îl poate privi … de sus, dar nici nu poate fi cineva pe care să o sufle aerul de la ventilator.
-Vă rog, ce îmi puteți spune despre studii, vechimea în munca?
– Mă numesc Daiana Pințiluș, dar îmi puteți spune Honey. Am studiat la Imperial College, iar în ultimii 3 ani am lucrat ca asistent universitar la aceeași universitate. Vorbesc fluent engleza, chineza, spaniola. Am o activitate foarte mare pe rețelele de socializare, unde dau o mulțime de like-uri zilnic.
-Mulțumesc, Honey! Aș fi avut nevoie de cineva care să vorbească fluent româna. Ținem legătura!
A treia candidată, întotdeauna a treia este cu noroc. Este o tipa la vreo 30 de ani, e greu de estimat vârsta, deoarece atâtea farduri o făceau să arate ca o turtiță de Paște. Totuși, părea o tipa intelectuală, chiar daca ¾ din sâni erau în afara bluzei. Se așeză pe scaun, își desfăcu picioarele, dar directorul se gândea că este pentru o stabilitate mai bună. Aceasta trebuie să fie, îi poate pune întrebări la care orice răspuns este bun.
-Vă rog, ce îmi puteți spune despre dumneavoastră?
-Mă numesc Cleopatra Bucinescu. Am studiat la Facultatea de Filosofie, din cadrul prestigioasei Universități Vasile a lui Măria, cunoscuta ca Vasile Amăriei. Am avut nevoie de 8 ani să termin aceasta facultate, deoarece am studiat de la distanță, iar examenele orale nu erau valabile prin corespondență. Am lucrat timp de 10 ani în străinătate, Cintura Milano este o multinațională.
-Ce știți să faceți?
-Orice doriți dumneavoastră, am o vastă experiență cu clienții.
Uff, trebuie să o facă să vorbească despre domeniul ei, filosofia. Ea este o fetiță dulce, dar trebuie să-i evidențieze calitățile.
„Fetița deșteaptă de vrei s-o săruți,
Îi dai o bomboana și poți să discuți.”
-În regulă, o să vă pun câteva întrebări, la care vă rog să îmi dați niște răspunsuri filosofice.
- „Antrim cel Mare, în lupta la Soci,
A prins o turcoaica și-a tras-o păr.”
Care credeți că a fost motivația lui Antrim, să traga o femeie de păr?
-După lungi suferințe, aflat sub papucii femeii sale, Antirim a plecat la lupta. Ceea ce el nu avea, vede din belșug la o femeie care îi stătea în cale. Câtă profunzime în doar două versuri! Abia aștept ca autorul să publice si urmatoarele două versuri, despre replica turcoaicei. Să vedem, ea de ce îl mai trage?
– 2.” În munții Carpați, soldatul pandur
Urla-n gura mare: Pupați-mă pe frunte.”
De ce simte soldatul nevoia să fie pupat pe frunte?
-Nevoia de a fi pupat pe frunte se explică prin lipsa de afecțiune din perioada adolescenței. Cel puțin așa îmi spunea unul dintre mentorii mei, care mă punea să-l pup.
– 3.” Când trenul oprește în gara Paris
Pandele strigă: mă duc să fumez!”
Cine credeți că a scris aceste minunate versuri?
-Doar dumneavoastră ați putut scrie o asemenea minunăție! Aceste versuri înălțătoare te fac să visezi la următoarea creație.
-Domnișoară, aveți niste calități incredibile, o pregătire profesionala cum nu mă așteptam să găsesc printre celelalte candidate. După ce veți trece de proba practica, sunteți angajată!
Autor
Octavian Moldovan