Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12, în Sala Festivă a Muzeului Grăniceresc Năsăudean, la vernisajului unei impresionante expoziții de jocuri de șah, adunate, timp de peste două decenii, de profesorul clujean Emil Sitaru din zecile de ţări vizitate sau cu prilejul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS. Colecţia este găzduită pentru a doua oară la muzeul din Năsăud, într-o formă mult îmbogăţită faţă de prima ediţie, desfăşurată în urmă cu şase ani (2018).

Intitulată sugestiv „Ocolul Pământului în 150+ Şahuri”, expoziţia aduce în atenția publicului aproape 200 seturi de şah personalizate raportat la tradițiile şi specificul ţărilor de unde au fost achiziţionate, reprezentând, toate la un loc, un conglomerat de şah, artă, cultură, istorie şi geografie.

Astfel, vizitatorii vor avea ocazia să admire, printre altele, piese şi table de şah decorate cu simbolistica Egiptului Antic, cu motive mitologice greceşti şi romane sau care ilustrează bătăliile dintre Napoleon şi austrieci ori cea de la Grunwald (Tannenberg) dintre polonezi şi cavalerii teutoni. Cu siguranţă, vor atrage atenția şi piesele de şah din marmură de Carrara, din cristal de Boemia, un şah de colecţie din Spania, ale cărui tablă şi piese au fost placate cu aur de Toledo şi argint, dar și piese cu motive maure din Alhambra sau incaşe din Peru.

Printre exponate își fac loc și îndrăgite personaje din literatură, precum Robin Hood sau Don Quijote de la Mancha, ori table şi piese inspirate din filme ca Star Trek ori Familia Simpson. O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc „simboluri” de actualitate şi mare popularitate, care fac trimitere, spre exemplu, la echipa de fotbal Real Madrid sau la Muzeul Mercedes din Stuttgart. Din colecţie nu lipsesc nici şahurile cu tematică specifică pentru copii: şah cu păpuşi Matrioshka sau o tablă de şah din Lego.

În acelaşi timp, evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Expoziția de la Năsăud va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii septembrie 2024.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *