Cactușii au trezit interesul horticultorilor încă de când au fost aduși pentru prima dată în Europa de către Cristofor Columb, în anul 1490.
Cactușii sunt cultivați pe scară largă ca plante ornamentale. În plus, sunt cultivate diverse specii pentru hrană, în special Opuntia și Cylindropuntia. Smochinul indian, sau Opuntia ficus-indica, este acum cultivat pe scară largă în toată regiunea mediteraneană și în alte locuri pentru fructele sale gustoase și dulci, cu multe semințe. În America Centrală și de Sud, speciile de Opuntia, Cereus și altele sunt folosite pentru a forma garduri vii, iar lemnul din cactușii columnari este folosit drept combustibil în unele regiuni deșertice. Peyote (Lophophora williamsii), a fost folosit în ceremonii încă din vremurile precolumbiene pentru proprietățile sale halucinogene, iar multe specii de cactus sunt de importanță locală în medicina tradițională.
Zeci de mii de horticultori de cactuși din întreaga lume colectează o mare varietate de cactuși, iar o serie de societăți internaționale și naționale au fost înființate pentru a promova înțelegerea, cultivarea și conservarea speciilor de cactus.
Cactușii pot fi decorativi prin flori, spinație, forma plantei (globulare, columnare, repente, monstruoase, cristate, plante variegate, etc). De asemenea, au fost creați multi hibrizi de către cultivatori, tocmai pentru a accentua unele dintre caracterele dorite.
Echinopsis hb Gertrude
Echinopsis subdenudata
Gymnocalicium quehlianum
Lobivia hb MP crisantha cyclam
Sursa foto: arhiva personala
Acestea sunt doar câteva imagini cu frumoasele plante crescute de către colecționari.
Mulți colecționari de cactuși au disponibile plante sau semințe la vânzare și vă pot da sfaturi corecte privind îngrijirea acestora. De asemenea, unele magazine online vând plante si semințe de bună calitate. Niciun colecționar nu recomandă să achizitionați aceste plante din supermarket sau din unele magazine online. Există două motive principale:
1. Multe dintre aceste plante care se găsesc în magazine, sunt importate de la producători care le forțează creșterea și înflorirea, pentru a fi comerciale (obținute prin culturi în vitro, apoi supuse unui regim de lumină intens, hrănite cu multe îngrășăminte chimice și hormoni de creștere). După un timp veți observa că plantele mor și nu o să vă dați seama din ce motiv.
2. Aceste plante pe care le găsiți în magazine de multe ori au dăunători sau boli, pe care este posibil să nu le observați, atunci când le cumpărați (păduchele lânos este cel mai frecvent la aceste plante, iar putregaiul brun și cel cenușiu, de asemenea sunt frecvent întâlnite).
Sfatul meu, ca să nu fac publicitate unor magazine online, ori să recomand doar 2-3 colecționari care pot furniza asemenea plante, este să căutați pe google sau în grupurile de Facebook de profil, astfel veți fi mult mai multumiți, dar și mai protejați
Autor: Octavian Moldovan