Astăzi, 14 iunie 2023, cadrele didactice și elevii Liceului Tehnologic Lechința au luat parte la lansarea Proiectului-concurs „Școala de Reciclare”. Acest proiect este realizat în parteneriat cu Primăria Comunei Lechința, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud, Asociația de părinți „Speranțe Lechințene”, Fundația Noi Orizonturi, A.R.T. Fusion, Organizația Cercetașii României și Liceul Tehnologic Lechința. La această acțiune, au fost prezenți primarul Comunei Lechința, domnul Romeo Florian, directorul-executiv al A.D.I. Deșeuri, domnul Cristian Niculae și domnul Ion Bradea, consilier comunicare în cadrul aceleiași instituții, directorul al Liceului Tehnologic Lechința, doamna Baciu Oana-Raluca, domnii profesori Iliuță Ana-Maria și Iliuță Cezar-Adrian în calitate de lideri ai Cubului Impact „Power Club Lechința”, coordonat de Fundația Noi Orizonturi, reprezentați mass-media, doamna Geta Ionele.

Proiectul „Școala de Reciclare” este o activitate derivată dintr-un proiect mai amplu, „Viitor prin acțiune”, implementat de Active Citizens Fund Romania și finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. „Viitor prin acțiune” își propune creșterea gradului de responsabilitate activă a tinerilor, a liderilor de tineret și a profesorilor din România în ceea ce privește sustenabilitatea și schimbarea climatică.

Obiectivele urmărite în cadrul Proiectului-concurs „Școala de Reciclare” sunt conștientizarea nevoii de gestionare eficientă a deșeurilor la nivelul instituției noastre de învățământ, dezvoltarea unei infrastructuri necesare colectării selective și creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor.

Ca partener, A.D.I. Deșeuri a sprijinit acest proiect prin achiziționarea a 99 de pubele necesare colectării selective (pentru fracțiile de plastic-metal, hârtie-carton, respectiv sticlă), recipiente care vor fi amplasate în toate sălile de clasă ale școlii noastre. Prin această facilitate, toți elevii, de la ciclul primar și până la cel liceal, sunt stimulați să colecteze selectiv deșeurile în cadrul unei competiții la capătul căreia cei mai conștiincioși vor fi recompensați.

De asemenea, Primăria și Consiliul Local Lechința vor aloca un buget pentru premierea elevilor la finalul concursului, care se va finaliza in luna decembrie a acestui an. Fondul de premiere este completat de Fundația Noi Orizonturi, prin activitățile de strângere de fonduri realizate de către liderii Impact, profesorii Iliuță Ana-Maria și Iliuță Cezar-Adrian, alte cadre didatice și elevii Liceului Tehnologic Lechința.

„Școala de Reciclare” se dorește a fi o „lecție” de responsabilitate, un prim pas către un viitor mai curat, mai sustenabil. Un viitor pe care ni-l putem asigura doar prin acțiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *