Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită la vernisajul expoziției doctorale “Borderlans” semnată de bistrițeanca Diana Borza, care se va desfășura vineri, 8 decembrie 2023, de la ora 17.

Absolventă a masteratului Centrului Universitar de Nord Baia-Mare, Diana Borza este momentan profesor de educație vizuală la Școala la gimnazială. Nr. 4 Bistrița și înscrisă la Școala Doctorală de Arte, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

În opinia coordonatorului de proiect Conf. univ. dr. Habil, Ioan Augustin Pop Expoziția propusă de Diana Borza, prezintă o selecție de cadre picturale inițial fotografice, relevante contextual prin decupajul realizat în relația creată de timp și loc. În acest caz, seria de lucrări ale autoarei sunt asimilate în aria artei contemporane determinate într-un prezent distinct de istorie, însă într-o diversitate de situații trăite, aici-acum. Proiecția obținută configurează o nișă din realitatea imediată, peisajul urban. Problematic, radiografia și provocările oferite de mediile comunitare la care se referă, scenele de cartier, devin instrumente culturale de analiză și comunicare.

În esență, borderlands constă într-o idee profundă pe care autoarea o găsește între centrul și periferia urbană și mai mult, între centrul conștiinței umane și periferia omenească minată de absurditate. Conceptual este vorba de un interval conturat de două lumi distincte, una concret fizică și a doua, ”neadevărată”, ce ține și de planul imaginar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *