Varianta scurtă (fake news):
“Am fost informați că pe Valea Someșului a fost zărit un obiect zburător neidentificat. Dacă vedeți niște entități verzi, cu ochi bulbucați, mâini lungi și picioare scurte, vă rugăm să anunțați oficialitățile locale. Vă avertizăm că aceștia pot fi ostili, așa că trebuie să fiți precauți” – știre radio loco.
Varianta lungă (anecdote):
După ce ascultă știrea la radio, Ion pleacă la coasă. Trece pe lângă pădure, când, la marginea ei, vede un omuleț verde, mâini lungi, picioare scurte. Deja era prea târziu ca să-l ocolească sau să fugă. Așa că trebuie să fie precaut. Face semne cu mâna, să poată comunica (nu era sigur că extraterestrul ar fi ințeles engleza pe care o vorbea el), apoi încearcă să dialogheze:
-Eu … Ion … agricultor. Acum… merg … la coasă!
-Eu … George … pădurar. Acum … îmi fac … necesitățile!
Nu am păcălit cititorul, avem “extraterestrul”, care invadează terenul agricultorilor. În plus, totul este ecologic. El respecta chiar si HG 714/2022.
Păi hai să vedem dacă aceasta este o știre bombă, chiar dacă este o satiră.
O știre, în care se spune despre un accident auto, despre unul care i-a dat în cap altuia, despre probleme grave ale comunitatii, se vizualizează de către zeci de mii de cititori. Un articol, în care cineva scrie despre realizarile unor copii talentați, de exemplu, este vizualizat de … 200 de cititori. Așa stând lucrurile, este de înțeles de ce titlurile știrilor sau articolelor trebuie să fie cât mai agresive, să ia ochii. Aceasta nu este o știre bombă, deja am pomenit de legislație, cine mai stă să vadă ce spune HG 714/2022, e prea mult de citit.
Deci, în urma sesizării facute de Ion, cercetările continuă …
Autor
Octavian Moldovan